București, Micul Paris


București este capitala României și cel mai mare oraș, precum și cel mai important centru industrial și comercial al României. Cu cca. 2 milioane de locuitori în orașul propriu-zis și mai mult de 2.4 milioane în mediul urban mai larg, Bucureștiul este unul dintre cele mai mari orașe din sud-estul Europei.

București este principalul punct de intrare în România. Este un oraș în plină expansiune, cu multe proiecte mari de infrastructură schimbând fața veche a orașului. Cunoscut în trecut ca „Micul Paris”, București s-a schimbat foarte mult în ultima vreme, iar astăzi a devenit un amestec foarte interesant de vechi și nou, care are prea puțin de-a face cu reputația sa inițială. Orașul oferă câteva atracții excelente, și în ultimii ani a cultivat o sensibilitate sofisticată, modernă și mondenă, pe care mulți se aşteaptă să o găsească la o capitală europeană. Bucureștiul a beneficiat de un boom economic, ajutat și de subvențiile Uniunii Europene prin care s-au reconstruit părți ale orașului. Cel mai mare proiect finalizat este podul Basarab, care este cel mai mare pod din Europa pe cablu.

București a fost menționat pentru prima dată în documente în 1459. A devenit capitala României în 1862, și este centrul presei românești, de cultură și artă. Arhitectura sa este un amestec de stiluri neo-clasic, interbelic (Bauhaus și Art Deco), și din perioada comunistă și modernă. Între cele două războaie mondiale, datorită arhitecturii elegante și sofisticate a orașului, a câștigat porecla de „Micul Paris”. Deși clădirile și cartierele din centrul istoric au fost deteriorate sau distruse de război, cutremure, și programul lui Nicolae Ceaușescu de sistematizare, multe au supraviețuit. În ultimii ani, orașul a cunoscut un boom economic și cultural.

Din punct de vedere economic, București este orașul cel mai prosper din România, și este unul dintre principalele centre industriale și noduri de transport din Europa de Est. Orașul are facilități pentru convenții, instituții de învățământ, zone culturale, centre comerciale și zone de agrement.

București dispune de cea mai mare rețea de transport în comun din România, și una din cele mai mari din Europa. Rețeaua include un sistem de metrou, plus trei modalități de transport de suprafață: tramvaie, autobuze și troleibuze. Sistemul de metrou și cel de transport de suprafață sunt administrate de instituții diferite (Metrorex și STB, respectiv), și folosesc tichete diferite.

Bucureștiul are numeroase monumente și clădiri interesante. Cel mai important dintre acestea este Palatul Parlamentului, construit în anii 1980 în timpul dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Cea mai mare clădire din Europa și a doua ca mărime din lume, Palatul adăpostește Parlamentul României (Camera Deputaților și Senatul), precum și Muzeul Național de Artă Contemporană. Clădirea are una dintre cele mai mari centre de convenții din lume. Un alt obiectiv turistic în București este Arcul de Triumf, construit în forma sa actuală în 1935 după modelul Arcului de Triumf din Paris.

Capitala României are o activitate cultural-artistică diversificată și în creștere, cu manifestări în diverse domenii, inclusiv artele vizuale, spectacole și viața de noapte. Spre deosebire de alte zone din România, precum litoralul Mării Negre sau Transilvania, scena culturală din București este mult mai eclectică, fără un stil definit, încorporând diferite elemente ale culturii românești și internaționale.

Top atracțiii locale


Palatul Parlamentului

Concurent cu Pentagonul

Ateneul Roman

Mari muzicieni la emblema Bucureștiului

Arcul de Triumf

Imaginea „Micului Paris” interbelic

Muzeul Satului

Muzeu în aer liber despre viața la țară

Palatul Mogoșoaia

Ansamblul brâncovenesc de pe râul Colentina

Muzeul Național de Artă

Marele sculptor Constantin Brâncuși

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

Impozantul mamut în vârstă de 10 milioane de ani

Centrul Vechi

Inima distracției din București

Therme București

Centru de relaxare cu apă termală