Conf. Univ. Dr. Marin VLADA
Marin Vlada s-a născut pe 12 iunie 1953 la Movila Verde, jud. Constanța. A iubit matematică înca de mic, fiind unul dintre rezolvitorii consacrați ai Gazetei Matematice.
A urmat studiile la Universitatea din București fiind prima generație de Matematică și Informatică, promoția ‘78. Din pasiune pentru educație și informatică în anul 2003 a fondat proiectul CNIV/ICVL, pe care l-a coordonat până în anul 2021, când a încetat din viață.
A fost un om corect, vesel, muncitor și pasionat de muncă pe care o făcea.
Interese științifice
- Computer Graphics & Virtual Reality (software algorithms, object modeling, fractals)
- Artificial Intelligence (logic programming, knowledge based systems, deductive databases, information and knowledge processing)
- Web Programming and Web Technologies (HTML, JavaScript, XML, SVG)
- Educational Technology and Virtual Learning (New technologies for e-Learning, e-Training, e-Skills)
Pentru mai multe detalii, descărcați Marin Vlada.
Prof. Univ. Dr. Eugen NOVEANU
Eugen P. Noveanu s-a născut la data de 12 februarie 1929, Moara Nouă (azi Maramonovca), judeţul Soroca şi a trecut în nefiinţă la data de 3 martie 2018, Bucureşti.
Personalitate marcantă a învăţământului pedagogic românesc, Eugen P. Noveanu şi-a adus o contribuţie marcantă la dezvoltarea diferitelor domenii din ştiinţele educaţiei, precum şi la promovarea experienţelor naţionale la nivel internaţional.
În cariera ştiinţifică a fost profesor universitar la Universitatea din Bucureşti, cercetător la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, membru în Colegiul de redacţie şi în Colegiul director ale Revistei de Pedagogie.
Pentru mai multe detalii, descărcați In memoriam Eugen Noveanu.
Prof. Univ. Dr. Ing. Adrian Petrescu
Adrian S. Petrescu, născut pe 26 iulie 1937 în Câmpina, Prahova, este o personalitate remarcabilă a domeniului ingineriei electronice industriale și informaticii. A absolvit Institutul Politehnic din București în anul 1959, specializându-se în electronică industrială și a obținut titlul de doctor în inginerie în 1964, cu un focus pe domeniul calculatoarelor.
Una dintre cele mai notabile realizări ale sale a fost proiectarea și conducerea lucrărilor pentru primul calculator analogic în 1965. De asemenea, în 1975, Adrian S. Petrescu a dezvoltat și a condus echipa care a creat primul microcalculator din România, cunoscut sub numele de FELIX MC8, care a intrat în producție în serie și a fost distins cu premiul Traian Vuia din partea Academiei Române în 1977. În perioada 1977-1990, a fost responsabil de seria de microcalculatoare FELIX M18, M18B, M118, M216, aMIC, HC-85 și FELIX-PC, contribuind semnificativ la dezvoltarea tehnologică din domeniul calculatoarelor în România.
Pentru realizările sale remarcabile, Adrian S. Petrescu a primit diverse distincții și decorații, printre care se numără Medalia Muncii în 1981 și Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler, în 1999.
Cu regret, Adrian S. Petrescu a părăsit această lume la 12 decembrie 2014, din cauza unei afecțiuni cardiace. Cu toate acestea, moștenirea sa în domeniul calculatoarelor și electronicii industriale va rămâne vie și va continua să inspire generațiile viitoare.
Pentru mai multe detalii, descărcați Adrian-Cristian PETRESCU